Tekijänoikeuskaappausten valvontakeskus - TKVK.org → Wanted: Epäiltynä tekijänoikeuskaappauksesta
Tekijänoikeuskaappaus tarkoittaa sitä, että joku yrittää omia itselleen oikeuksia, jotka eivät hänelle kuulu. Tekijänoikeuskaappari väittää tai antaa ymmärtää tekijänoikeuslain antavan hänelle jossakin asiassa määräysvaltaa tai muita oikeuksia, joita hänellä ei todellisuudessa ole.
Laissa ei ole tekijänoikeuskaappaus-nimistä tekoa, mutta sellainen olisi oikein sopiva tällaisiin tilanteisiin. Tekijänoikeuskaappaus on siis moitittavaa, mutta ei laitonta tai rangaistavaa. Esimerkiksi kuluttajansuojalaki, laki sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa ja rikoslaki sisältävät tosin säännöksiä harhaanjohtavien tai totuudenvastaisten väitteiden käytöstä, mistä syystä tekijänoikeuskaappaus voi ainakin joskus olla vähintään kiellettyä.
14.1.2006, päivitetty 18.5.2006
Oikeudenhaltijoiden edunvalvontajärjestö Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) eli Antipiracy.fi ja opetusministeriö antoivat Tietokone-lehdelle 12.1.2006 käsittämättömän lausunnon, jonka mukaan musiikin ostamisessa ulkomaisesta verkkokaupasta on yleensä kyse varastamisesta ja piratismista. TTVK:n mukaan hyväksyttävät kotimaiset kaupat tunnistaa kalliista hintatasosta. Kohu nousi erityisesti TTVK:n edustamien kauppapaikkojen kanssa kilpailevasta venäläisestä edullisesta, helppokäyttöisestä ja mitä ilmeisimmin laillisesta käyttöestotonta musiikkia myyvästä Allofmp3.com-nimisestä verkkokaupasta, jota TTVK ja opetusministeriö väittivät laittomaksi.
12.1.2006
Pörssiyhtiö Edita yritti omia lakien tekijänoikeuden. Oikeasti lakeihin ei ole tekijänoikeutta.
12.1.2006
Jukka Kemppinen raportoi 27.12.2005, että Suomen Musiikkikustantajat ry:n ja tekijänoikeusjärjestö Kopiosto ry:n yhteistyönä toteutettu Laulut.fi yritti rahastaa tekijänoikeudesta vapailla kansanlauluilla ja vanhoilla virsillä. Myös Maamme-laulu oli saanut hintalapun.
12.1.2006
Videoissa ja DVD-levyillä on esitetty mitä ihmeellisimpiä muka tekijänoikeuteen perustuvia kieltoja.
ScanBoxin Bad Santa -elokuvaa ei muka saisi myydä yritykselle tai yhdistykselle edes pannunaluseksi:
- - saa - - myydä ainoastaan yksityiselle kuluttajalle yksityiseen kotikäyttöön. - -
Blade 3:a (FS Film) ei kuulemma saa viedä pois Suomesta:
- - ei saa ilman FS Film Oy:n asianmukaista lupaa viedä maasta - -
Sandrew Metronomen mielestä Catwoman-elokuvaa ei saa lainata kaverille:
- - DVD-tallenteen - - oikeudenhaltijan luvatta tapahtuva - - lainaaminen - - on ehdottomasti kielletty. - -
Myös Petteri Järvinen on antanut runsaasti esimerkkejä pätemättömistä kielloista kasettimaksusivunsa lopussa.
Monien verkkosivujen käyttöehdoissa väitetään, että sivujen lukija sitoutuu joihinkin ihmeellisiin ehtoihin pelkästään sivuja lukemalla. Tällaiset käyttöehdot ovat merkityksettömiä.
12.1.2006
TKVK varasti, korjaan, huomasi Jukka Kemppisen blogista myös, että Myllyn Paras Oy yritti kaapata omenariisipuuron:
Omena-riisipuuro 4:lle
1 l omenatuoremehua
2 omenaa
3½ dl Myllyn Paras Riisihiutaleita
n. 1 dl sokeria
Kuumenna mehu kiehuvaksi. Lisää omena karkeana raasteena ja riisihiutaleet ja anna kiehahtaa. Kypsennä n. 5 min. Anna puuron vetäytyä jonkin aikaa. Tarjoile kanelin ja maidon kanssa kuumana tai kylmänä.
Tämän reseptin julkaiseminen tällaisenaan tai muunneltuna on kielletty ilman Myllyn Paras Oy:n etukäteen antamaa suostumusta.
Tällaiset yksittäiset reseptit eivät ole tekijänoikeuden suojaamia.
Lisäys 25.1.2006: Myllyn paras poisti tekijänoikeuskiellon sivuiltaan. Tapaus sai siis onnellisen päätöksen.
12.1.2006
12.1.2006 TKVK:n sai 12.1.2006 Kemppisen blogin kommentin kautta ilmiannon siitä, että valtion omistamassa Ateneumin taidemuseossa olisi meneillään jotakin vilunkipeliä liittyen muun muassa pätemättömiin linkityskieltoihin. Internet-tarkastajat tutkivat asiaa.
TKVK tiedottaa 21.1.2006: TKVK:n ylitarkastaja Tero Tiluksen mukaan ilmiannossa mainittu linkityskielto on alustavasti osoittautumassa perättömäksi. Mitä ilmeisimmin Ateneumista on joko annettu virheellistä tietoa tai ohjeistusta on ilmiantoon johtaneen tiedustelun jälkeen muutettu. "Tutkinta on kuitenkin vielä kesken, eikä ole syytä tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä", Tilus muistuttaa.
TKVK tiedottaa 7.2.2006: Linkityskielto on varmistunut. TKVK on saanut haltuunsa 5.11.2005 päivätyn sähköpostiviestissä, jossa linkityskielto annetaan muodossa "Linkin voi tehdä [...] pääsivulle. Muusta linkittämisestä tulee pyytää lupa." Samalla on kuitenkin käynyt ilmi, että linkityskielto on todennäköisesti annettu vastoin Valtion taidemuseon sisäistä ohjeistoa. Tutkinta jatkuu.
Tämä dokumentti on Public Domainia TKVK:n tuottaman materiaalin osalta.