Tekijänoikeuskaappausten valvontakeskus - TKVK.org → Eräistä verkkokaupoista ostetun musiikin kuuntelu on kiellettyä
6.8.2006, päivitetty 8.8.2006
Suomeenkin on tullut käyttöestettyjä musiikkitiedostoja myyviä verkkokauppoja. TKVK ei suosittele näiden kauppojen käyttöä jo pelkästään siitä syystä, että niistä ostettu musiikki voi jäädä lyhyeksi iloksi - jos musiikin osto ylipäätään onnistuu.
Yksi näistä yrittäjistä on ruotsalainen InProdicon Ab, joka myy käyttöestettyjä musiikkitiedostoja muun muassa kauppanimillä Welho Musiikki ja Helsingin Sanomien Musiikkilataamo. Näistä verkkokaupoista ostetun musiikin kuuntelu on verkkokauppojen ilmoituksen mukaan tekijänoikeuden rikkomus, josta musiikin kuuntelija - siis musiikkikappaleen verkkokaupasta ostanut asiakas - on verkkokauppojen mukaan vahingonkorvausvelvollinen.
On siis syytä välttää Welho-musiikista tai Musiikkilataamosta ostetun musiikin kuuntelua, jotta ei syyllisty piratismiin eli merirosvoukseen!
Welho-musiikilla ja Musiikkilataamolla on kummallakin samankaltaiset käyttöehdot (tarkastettu 6.8.2006). Esimerkiksi Welho-musiikin käyttöehdoissa (6.8.2006) sanotaan:
- - Käyttäjällä on oikeus käyttää Aineistoa vain näiden käyttöehtojen mukaisesti omaan, henkilökohtaiseen käyttöönsä.
2.1. Käyttöoikeus ja rajoitukset
Aineistoon sisältyvät äänitallenteet ja muu Palvelussa saatavilla oleva digitaalinen aineisto on koodattu DRM-tekniikalla (Tekniikka) (DRM - Digital Rights Management digitaalinen tekijänoikeuksien hallinta). Maksamalla Palvelussa kulloinkin voimassa olevan kyseistä Aineistoa koskevan maksun Käyttäjä saa oikeuden:
- Polttaa kyseinen Aineisto enintään kolmelle (3) cd-levylle.
- Siirtää kyseessä oleva Aineisto enintään kolmelle (3) kannettavalle laitteelle.
Käyttäjällä on lisäksi oikeus tehdä varmuuskopiota ostamastaan Aineistosta edellä mainituin rajoituksin. Aineiston käyttö muutoin kuin yllämainitulla tavalla on tekijänoikeuden rikkomus. Käyttäjä on vahingonkorvausvelvollinen Welholle, sen yhteistyökumppaneille ja Aineiston tekijänoikeudenhaltijoille Aineiston käyttöehtojen vastaisesta käytöstä. - -
Verkkokaupan mukaan musiikkitiedostoja saa siis rajoitetusti polttaa CD-levyille ja siirtää kannettaville laitteille. Asiakkaalla ei kuitenkaan ole edellä lainattujen käyttöehtojen mukaan oikeutta kuunnella ostamaansa musiikkitiedostoa.
Asiakkaan onneksi tekijänoikeuslain 50 a § 3 momentti kuitenkin ehkä sallii musiikkitiedoston kuuntelun - käyttöestoista ja käyttöehdoista huolimatta. (Selkeää, eikö totta?)
Welho-musiikin ja Musiikkilataamon käyttöehdoissa ei ole mitään järkeä. Oikeasti verkkokaupat eivät varmaankaan syyttäisi asiakastaan tekijänoikeusrikkomuksesta ja vaatisi vahingonkorvausta, vaikka asiakas kuuntelisikin ostamaansa musiikkia. On lisäksi epäselvää olisiko musiikkitiedoston kuuntelu oikeasti tekijänoikeusrikkomus, vaikka käyttöehtoja lukemalla niin voisi luullakin.
Verkkokauppojen käyttöehdot kuvastavat nykyistä villitystä, jossa ihmisten oletetaan hyväksyvän mitä kummallisempia yksipuolisesti kirjoitettuja "käyttöehtoja", joita juuri kukaan ei lue, saati ymmärrä (muita esimerkkejä). Kuten tässäkin tapauksessa, usein vaikuttaa siltä, että käyttöehtoja ei ymmärrä edes niiden kirjoittaja.
Toinenkin musiikin verkkokauppa, Applen iTunes, on joutunut pohjoismaisten kuluttajaviranomaisten hampaisiin kuluttajille erittäin epäedullisten käyttöehtojensa vuoksi.
TKVK:n nostettua kissa pöydälle Welhon käyttöehtoihin ilmestyi (tarkastettu 26.10.2006) lopulta kolmas kohta: "Rajaton kuunteluoikeus."
Välitön ongelma on siis Welhon osalta ratkennut. Nyt Welhon asiakkaat voivat kuunnella ostamaansa musiikkia käyttöehtoja rikkomatta.
Perusasia ei ole kuitenkaan muuttunut miksikään: ihmisten oletetaan hyväksyvän mitä omituisempia yksipuolisesti saneltuja käyttöehtoja, joita juuri kukaan, edes käyttöehtojen kirjoittaja, ei ymmärrä.
Helsingin Sanomien Musiikkilataamon käyttöehtoja ehtoja ei ole sen sijaan muutettu (tarkastettu 26.10.2006). Musiikkilataamosta ostettua musiikkia ei siis saa vieläkään käyttöehtojen mukaan kuunnella.
Tämä dokumentti on Public Domainia.