Tekijänoikeuskaappausten valvontakeskus - TKVK.orgRAL vs. Gramex → Gramexin tiedote 4.2.2006

Tämä dokumentti on osa TKVK:n RAL vs. Gramex oikeudenkäyntiseurantaa.


Tekijänoikeusjärjestö Gramex ry: Rights Agencyn haaste pelkkä painostuskeino neuvotteluissa

4.2.2006

Brittiläisen agenttiyrityksen Rights Agencyn haaste on aiheeton ja pelkkä painostuskeino neuvotteluissa, joissa se vaatii suomalaista tekijänoikeusjärjestöä maksamaan korvaukset välityksellään eikä esimerkiksi suoraan taiteilijoille.

Rights Agency ei kuitenkaan suostu osoittamaan valtakirjoilla ja asiakassopimuksilla, että sillä olisi oikeus saada omalle pankkitililleen tiettyjen taiteilijoiden korvaukset. Gramexin pitää olla huolellinen, että korvaukset menevät niille, joille ne kuuluvat.

Rights Agency uhkasi neuvotteluissa oikeudenkäynnillä ja negatiivisella julkisuudella. Se ei toimittanut haastetta Gramexille, vaan järjestö kuuli siitä vasta tiedotusvälineistä.

Tiedotusvälineiden mukaan Rights Agency väittää, että Gramex ei suostu tilittämään korvauksia ulkomaisille muusikoille, joita Rights Agency sanoo edustavansa.

Tosiasiassa kyse on siitä, että Rights Agency vaatii maksamaan korvaukset tililleen - muttei suostu hoitamaan kansainvälisen käytännön mukaisesti valtakirjoja ja asiakassopimuksia, joiden mukaan sillä olisi oikeus kerätä rahat kyseisten taiteilijoiden puolesta.

Gramex tekee asiakassopimukset taiteilijoiden kanssa, jotta se voi olla varma että korvaukset menevät oikealle taholle. Ulkomaisten taiteilijoiden osalta pääsääntö on se, että korvaukset maksetaan ko. maan sisarjärjestön välityksellä. Jotkut taiteilijat antavat lisäksi jonkin yksityisen agenttiyrityksen toimia välikätenä korvausten siirrossa. Tämä on mahdollista ja Gramex maksaakin korvauksia myös agenttiyritysten välityksellä.

Rights Agency ei ole tekijänoikeusjärjestö vaan tällainen kaupallinen yritys. Gramexilla ei ole tietoa kuinka suuren välityspalkkion yritys ottaa itselleen korvausten välittämisestä.

Gramex pitää mahdollisena, että Rights Agencyn avulla korvauksia pystyttäisiin hoitamaan brittiläisille taiteilijoille. Tämän esteenä on vain ollut se, ettei kyseinen agenttiyritys ole hoitanut asiapapereita omalta puoleltaan kuntoon.

Lähde: STT-tiedotepalvelu 4.2.2006


TKVK:n kotisivulle

Tämä dokumentti on Public Domainia.