Tekijänoikeuskaappausten valvontakeskus - TKVK.org → Uusi tekniikka tuhoaa kaiken
Oikeudenhaltijoiden edustajat ovat valittaneet jokaisesta uudesta teknologiasta, että se ajaa artistit leipäjonoon tai vähintäänkin tuhoaa elokuvastudiot. Tästä syystä uudet innovatiiviset tekijänoikeuksiin liittyvät teknologiat on poikkeuksetta haluttu kieltää tai rampauttaa.
Alkuvalituksen jälkeen on aina kuitenkin käynyt niin, että tuomiopäivän keksinnöstä onkin lopulta tullut rahasampo.
Entä jos kaikista uusimmista tekniikoista ei tulekaan samanlaista rahasampoa? No, vapaassa markkinataloudessa on oikeus epäonnistua. Mediayhtiöiden on syytä mukautua uusiin tilanteisiin, jos ne haluavat selviytyä.
Talouden muillakin aloilla on ollut viimeisten satojen vuosien aikana tekniikan kehityksestä johtuneita suuria rakennemuutoksia. Miksi tekijänoikeusalan pitäisi olla poikkeus?
Dinosaurukset eivät tietenkään mielellään muuta toimintatapojaan uuteen ympäristöön sopivaksi. Helpompaa on yrittää kieltää uudet innovatiiviset tekniikat lobbaamalla aina vain tiukempia lakeja ja vaatimalla valtiolta lisää sääntelyä vanhojen liiketoimintamallien suojaksi.
Levyteollisuus haastoi radioasemia oikeuteen 1920-luvun alussa, tarkoituksenaan estää asemia soittamasta levyjä. Levy-yhtiöt pelkäsivät, että kukaan ei osta levyjä, kun niitä voi kuulla ilmaiseksi radiosta. Yhtiöt pyrkivät kaikin keinoin estämään levyjensä soiton radiossa.
Sitten innovatiivinen vuonna 1942 perustettu levy-yhtiö Capitol Records alkoi tukea radiosoittoa. Capitol Recordsin levymyynti nousi räjähdysmäisesti radion tarjoaman mainostuksen vuoksi.
Capitol Recordsin ikävän menestyksen jälkeen vanhojen levy-yhtiöiden oli otettava lusikka kauniiseen käteen ja sallittava musiikkinsa radiosoitto selviytyäkseen kilpailussa.
Vuonna 1942 James C. Petrillo Amerikan muusikkojen liitosta julisti levytyslakon, koska hänen mielestään kukaan ei enää tule kuuntelemaan elävää musiikkia uuden keksinnön, jukeboksin, takia.
Britannian levyteollisuus kampanjoi 1980-luvulla iskulauseella "kotinauhoitus tappaa musiikin" (engl. "home taping is killing music").
Britannian levyteollisuus käytti iskulausetta "kotinauhoitus tappaa musiikin" "piratismin" vastaisessa kampanjassaan 1980-luvulla, kun levyjen nauhoitus kotona kaseteille alkoi yleistyä. Levy-yhtiöt pelkäsivät, että jos ihmiset nauhoittavat musiikkia toisilleen, kukaan ei enää osta levyjä.
Amerikkalaisen elokuvateollisuuden edunvalvontajärjestö MPAA:n mielestä videonauhurit tuhoavat elokuvateollisuuden.
MPAA:n johtaja Jack Valentini esitti asian vuonna 1982 Yhdysvaltain edustajainhuoneelle seuraavasti:
[Videonauhurien] pääasiallinen tarkoitus on kopioida muille kuuluvaa tekijänoikeuden alaista materiaalia. - - Sanon teille, että videonauhuri on amerikkalaiselle elokuvatuottajalle ja Amerikan kansalla kuten Bostonin kuristaja on yksin kotona olevalle naiselle.
Toisin kuitenkin kävi. Videovuokrauksesta tuli tuottoisa bisnes.
MPAA yrittää vieläkin saada videonauhurit ja nykyaikaiset suoraan kovalevylle tallentavat laitteet kiellettyiksi lobbaamalla lainsäädäntöön niin sanottua tekijänoikeuslippua (engl. broadcast flag), jonka avulla lähetyksen nauhoitus voitaisiin estää.
1983 julkaistun artikkelin mukaan valokopiointi ja radio- ja televisio-ohjelmien nauhoitus korvaavat kaupoissa myytävät kirjat ja kasetit. Näin ollen valokopiointi on vakava uhka kulttuurituotannolle kaikkialla maailmassa. Yksi artikkelin kirjoittajista on tekijänoikeuslain valmistelusta vastaava opetusministeriön virkamies ja entinen Teoston lakimies Jukka Liedes.
Levyteollisuus oli varma siitä, että levyjen kopiointi kavereille digitaalisesti, siis esimerkiksi CD-äänitteiden kopiointi tietokoneella, tuhoaa levyteollisuuden.
Levy- ja elokuvayhtiöt väittävät, että vertaisverkot (englanniksi peer-to-peer networks, P2P) tuhoavat levy- ja elokuvateollisuuden, koska niistä voi ladata musiikki- ja elokuvatiedostoja.
Tosin tekijänoikeusjärjestö Teosto ry:n kustantama tutkimus tukee oletusta, jonka mukaan musiikin lataaminen vertaisverkoista lisää musiikin kokonaiskuuntelua ja siten myös ostetun musiikin määrää:
Lähtökohtiinsa nähden yllättäen tutkimus näyttäisikin sivujuonteena tukevan mm. amerikkalaisen The Leading Question tutkimusryhmän havaintoa (NMA 2005) siitä, että laiton musiikin lataaminen näyttäisi lisäävän myös laillisen kulutuksen määrää. - -
(Edellä on lainattu säveltäjä Tuomas Kallion gradun yhteenvetoa.)
Yhdysvaltalaisen levyteollisuuden edunvalvontajärjestö RIAA:n mielestä mahdollisuus nauhoittaa musiikkia radiosta tietokoneen kovalevylle niin sanotuilla RiVo-laitteilla tuhoaa levyteollisuuden.
RIAA haluaa luonnollisesti kieltää RiVo-laitteet.
Tämä kirjoitus ilmestyi 15.9.2006 myös Digitodayn tekijänoikeusblogissa.
Tämä dokumentti on Public Domainia.