Tekijänoikeuskaappausten valvontakeskus - TKVK.org → Piraattitehdas.fi
25.1.2006
Keitä ovat aseistetut miehet ja pelokkaat lapset? Onkohan kyseessä mustanaamio vai onko tekijänoikeuspoliisi tullut pidättämään koululaiset, koska he ovat yrittäneet tulostaa Piraattitehdas.fi:stä lataamansa sarjakuvan?
Piraattitehdas.fi:n jakaman sarjakuvatiedoston käyttö on nimittäin estetty teknisellä suojauksella, kuten alla olevasta tiedoston ominaisuuksien näytöstä näkyy. Käytetty tekninen suojaus sallii sarjakuvan katselun näytöltä, mutta muun muassa sarjakuvan tulostaminen ja leikkeiden ottaminen siteeraamista varten yritetään estää. Uudistettu tekijänoikeuslaki kieltää tehokkaan teknisen suojauksen kiertämisen, mikä Piraattitehdas.fi-sivustollakin tehdään erittäin selväksi.
(Yllä on Piraattitehdas.fi:n etusivulla oleva Anssi Rauhalan piirtämä kuva, joka on esitetty pienennettynä siteeraamisoikeuden perusteella.)
Oikeudenhaltijoiden edunvalvontajärjestöt Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) ja Luovan työn tekijät ja yrittäjät (Lyhty) sekä opetushallitus ja opetusministeriö ovat valmistelleet 7-9-luokkalaisille koululaisille tarkoitetun Piraattitehdas.fi-nimisen tietopaketin tekijänoikeuksista. Oppaan tuottamista ovat tukeneet taloudellisesti opetusministeriö ja Suomen tekijänoikeudellinen yhdistys.
Materiaalipaketti on koostettu Lauri Kairan johdolla. Kaira on Lyhdyn puheenjohtaja ja tekijänoikeusjärjestö Gramex ry:n apulaisjohtaja. Hän osallistui syksyllä 2005 aktiivisesti tekijänoikeuslain lobbaukseen eduskunnassa.
Piraattitehdas.fi sisältää runsaasti hyödyllistäkin tietoa, kerrottuna tekijänoikeusjärjestöasenteella, ja joitakin asiavirheitä.
Materiaali on kirjoitettu TTVK:n ja Lyhdyn kapeasta näkökulmasta. Sivuilla keskitytään "piraattituotteisiin", kopioinnin kauheuteen, käyttöestojen ihanuuteen ja tekijänoikeuskorvausten ja hyvitysmaksujen oikeudenmukaisuuteen. Sen sijaan esimerkiksi sitaattioikeudesta ja monista muista teosten käyttäjien oikeuksista, tekijänoikeuslain aiheuttamista sananvapauden rajoituksista, uhista yksityisyydelle ja teknisten suojausten ongelmista ei juuri kerrota.
Piraattitehdas-sarjakuvan lisäksi on julkaistu myös muunlaisia sarjakuvia (vaihtoehtoiset sarjakuvat on piirtänyt Niina Aalto).
Materiaalissa myös joitakin asiavirheitä. Esimerkiksi Kopiosuojaus-FAQ tietää kertoa:
Mitä ovat tekniset suojaukset?
Tekniset suojaukset ovat digitaaliajan lukkoja ja niiden avulla mahdollistetaan verkkokauppa. Tarkoituksena on, että asiakas saa tavaran vasta maksettuaan tai että hän voi käyttää tuotetta vain siihen tarkoitukseen, mistä on maksanut.
Suojausta voidaan käyttää internetissä niin, että tuotteen pystyy vastaanottamaan vasta maksettuaan. Lisäksi suojauksilla voidaan rajoittaa mm. tuotteen digitaalista kopiointia. Sensijaan sellaista lukkoa ei ole olemassa, joka estäisi äänilevyn analogisen nauhoittamisen piuhaa pitkin toiselle tallentavalle CD-soittimelle tai nauhurille.
Edellä oleva ei pidä paikkaansa. Tekijänoikeusteollisuus on
pitkään yrittänyt estää teknisesti
myös analogisignaalin nauhoittamisen. Laajasti käytetyllä
Macrovision-suojauksella yritetään estää DVD- ja videoelokuvien
analoginen kopiointi. Yllä toistetaan myös totuudenvastainen
väite, että tekniset suojaukset mahdollistaisivat verkkokaupan.
Ilmeisesti seuraavia menestyviä käyttöestotonta mp3-musiikkia (ei
teknisiä suojauksia) myyviä nettikauppoja ei ole olemassa:
http://www.emusic.com/
http://www.magnatune.com/
http://www.anjunabeats.com/
http://www.mp3tunes.com/
http://www.soundclick.com/
http://www.vitaminic.com/
http://www.bleep.com/
Toisena esimerkkinä, piraattitehtaan mukaan "tietokoneohjelmista saa ottaa vain lisenssisopimuksen salliman varmuuskopion". Tietokoneohjelmasta saa kuitenkin ottaa aina varmuuskopion, riippumatta siitä, mitä lisenssisopimuksessa sanotaan (tekijänoikeuslaki 25 j §).
Tietopaketti on osin hyödyllinen. Toivottavasti peruskoulun opettajat kuitenkin ymmärtävät, että kyseessä ei ole neutraali tai mitenkään kattava kuvaus tekijänoikeuden sisällöstä ja vaikutuksista.
PS. Tietopaketissa puhutaan paljon vertaisverkoista (Peer-to-Peer Networks, P2P). Vertaisverkkoja voi testata vaikka asentamalla BitTorrent-vertaisverkko-ohjelman ja lataamalla sillä ilmaiseksi maailman katsotuimman suomalaisen elokuvan, Star Wreckin. Vertaisverkossa käyttäjät voivat lataamisen lisäksi myös jakaa Star Wreck -elokuvatiedostoa toisille käyttäjille, sen sijaan tiedostoa jaettaisiin keskitetysti yhdeltä palvelimelta (perinteinen palvelinjärjestelmä). Vertaisverkon avulla suurikokoisen elokuvatiedoston levittämisestä aiheutuva kuorma jaetaan siis yhden keskuspalvelimen sijasta tasaisesti käyttäjien kesken.
(Tämä kirjoitus perustuu Piraattitehdas.fi-sivustolta 20.1.2006 ladattuun sisältöön.)
Tämä dokumentti on Public Domainia TKVK:n tuottaman materiaalin osalta.